Jollen zeilwedstrijden

Jollen zeilwedstrijden

Stichting de Staverse Jol organiseert sinds 2013 zeilwedstrijden voor Staverse jollen. Dit doen we in samenwerking met vier plaatselijke commissies in Zuidwest Friesland. We zeilen in twee klassen:  jollen in visserman-uitvoering en kajuitjollen. 

Bij de laatste wedstrijd van 2021 in Hindeloopen is de onderstaande film vanuit de lucht opgenomen. Dit geeft een beeld van een wedstrijddag voor Staverse jollen. De aanleiding tot deze opnames was het 10 jarig bestaan van Stichting de Staverse jol in 2022. Voor beide klassen is in Hindeloopen een wisselprijs beschikbaar, ‘it Hylper blok’, waar elk jaar een koperen plaatje voor de winnaar bij geschroefd wordt. Vandaar  de naam van de film.

De winnaar van de wisselprijs van Hindeloopen: Ivor van Klink in de visserijklasse
Bekijk de film: De striid om 'it Hylper blok'

De stichting organiseert de wedstrijden om jollenzeilers met elkaar in contact te brengen. Sportiviteit, gewoon lekker zeilen, gemoedelijkheid en vooral gezelligheid staan hoog in ons vaandel. We doen daarom niet aan ratings, metingen of andere moeilijke voorwaarden. Helemaal zonder regels zeilen gaat natuurlijk niet. Maar we zijn ook transparant en de gemaakte afspraken zijn na te lezen bij de Wedstrijdregels. Nieuwe zeilers zijn van harte welkom en kunnen zich via onderstaande contactformulier aanmelden.

Wat kun je verwachten tijdens een wedstrijdweekend?

Meestal komen de schepen op vrijdagmiddag aan. De Plaatselijke Commissie probeert altijd een gratis ligplaats voor twee nachten te regelen. 

Na een hernieuwde kennismaking van de jollenzeilers onderling, volgen op zaterdag de wedstrijden. Een wedstrijddag begint altijd met een palaver rond een uur of tien. Onder het genot van koffie en wat lekkers, wordt de route van de wedstrijd besproken en het dagprogramma doorgenomen. We zeilen op een dag, als het weer het toelaat, twee korte wedstrijden van twee ronden. Vaak ’s morgens de eerste en na de lunch de tweede wedstrijd. 

 

Kosten

Inschrijving vind plaats per jol en de deelname kost per wedstrijddag € 15,-. Voor dit luttele bedrag krijgen tussen de middag 3 bemanningsleden ook nog een lunch en drinken. Als er meer dan drie bemanningsleden zijn, betalen deze per persoon € 5,-. De schipper rekent het totaalbedrag contant af bij de Plaatselijke Commissie. Stichting de Staverse Jol stelt elk jaar een leuke prijs beschikbaar voor de winnaars van het klassement.

 

Wil je ook meedoen met (één van) deze wedstrijden, dan kun je je aanmelden door naam, mailadres, scheepsnaam en of visserijnummer en de klasse (vissersman- of kajuitjol) door te geven via het contactformulier.

AGENDA

 

De zeilwedstrijden voor Staverse Jollen in 2022:

De plaatselijke commissies voor de organisatie van zeilwedstrijden van Staverse jollen hebben de datums voor dit jaar vastgesteld.

De eerste bijeenkomst van de jollen belooft meteen iets bijzonders te worden. W.S.V. De Kreupel in Andijk organiseert op 14 mei een jollendag. In de jaren 80 van de vorige eeuw waren dergelijke jollendagen in Andijk een groot succes. Op het programma komt in ieder geval een zeilwedstrijd. Verder denken ze aan
behendigheidsoefeningen met jollen, een lezing van Tedo Fruithof over vissen of zeilen met de jol, enz.

 

Dit belooft een heel bijzonder weekend te worden, waar wij graag aan meewerken. 

Voor alle duidelijkheid, de wedstrijd in Andijk telt niet mee voor het klassement. 

 • Andijk                   zaterdag 14 mei
 • Laaksum             zaterdag 4 juni
 • Oudega                zaterdag 18 juni
 • Stavoren             zaterdag 16 juli (Visserijdagen)
 • Hindeloopen   zaterdag 27 augustus

De bij ons bekende joleigenaren, krijgen een uitnodiging per mail. Sta je nog niet op onze mailinglijst, maar lijkt het je leuk om met je vissermans- of kajuitjol ook een keer een wedstrijdje mee te zeilen, geef dan je gegevens via het Contactformulier aan ons door. 

WEDSTRIJDREGELS

De wedstrijden die de stichting organiseert hebben de volgende uitgangspunten:

 • Gezelligheid: de 4 weekends dat er gezeild wordt, zijn voor jong en oud de gelegenheid om ongedwongen met elkaar uit te zijn.
 • Jonge mensen kennis laten maken met het zo optimaal mogelijk zeilen van de jollen en laten zien wat “Goed zeemanschap” inhoudt.
 • Sportiviteit: zit je fout, dan neem je zelf je straf door een strafrondje te maken.

Helemaal zonder regels kan een wedstrijd natuurlijk niet georganiseerd worden. Je kunt de laatste versie van de wedstrijdregels hieronder downloaden.

Let op: We hebben in 2022 een aantal regels toegevoegd. Deze en andere aanpassingen waren o.a. nodig voor de veiligheid. Je ziet ze geel gemarkeerd in het reglement staan. De belangrijkste aanpassingen:

 • Tijdens de wedstrijden is het dragen van een reddingsvest voortaan altijd verplicht. Een zwemvest is niet voldoende. Hier vind je meer informatie over het verschil tussen een reddings- en een zwemvest.
 •  Rond de startlijn gelden nieuwe regels, om hier meer rust te krijgen.
 • Het aantal ronden en eventuele veranderingen daarin, worden duidelijker aangegeven.
Download het reglement in PDF-formaat, via onderstaande knop en bekijk alle aanpassingen.

WEDSTRIJD NIEUWS

Sfeerimpressie

Wil je je aanmelden voor de zeilwedstrijden? 

Of heb je een vraag?

Stuur ons een bericht:

Contactformulier Zeilwedstrijden

Bijv. HL90
De klasse waarin de jol uitkomt.

Jolig & beregezellig!