Jollen zeilwedstrijden

Jollen zeilwedstrijden

Stichting de Staverse Jol organiseert sinds 2013 zeilwedstrijden voor Staverse jollen. Dit doen we in samenwerking met vier plaatselijke commissies in Zuidwest Friesland. We zeilen in twee klassen:  jollen in visserman-uitvoering en kajuitjollen. 

Bij de laatste wedstrijd van 2021 in Hindeloopen is de onderstaande film vanuit de lucht opgenomen. Dit geeft een beeld van een wedstrijddag voor Staverse jollen. De aanleiding tot deze opnames was het 10 jarig bestaan van Stichting de Staverse jol. Beide klassen kunnen in Hindeloopen een wisselprijs winnen ‘it Hylper blok’, waar elk jaar een koperen plaatje voor de winnaar bijgeschroefd wordt. Vandaar  de naam van de film.

De winnaar van de wisselprijs van Hindeloopen: Ivor van Klink in de visserijklasse
Bekijk de film: De striid om 'it Hylper blok'

De stichting organiseert de wedstrijden om jollenzeilers met elkaar in contact te brengen. Sportiviteit, gewoon lekker zeilen, gemoedelijkheid en vooral gezelligheid staan hoog in ons vaandel. We doen daarom niet aan ratings, metingen of andere moeilijke voorwaarden. Helemaal zonder regels zeilen gaat natuurlijk niet. Maar we zijn ook transparant en de gemaakte afspraken zijn na te lezen bij de Wedstrijdregels. Nieuwe zeilers zijn van harte welkom en kunnen zich via onderstaande contactformulier aanmelden.

Wat kun je verwachten tijdens een wedstrijdweekend?

Meestal komen de schepen op vrijdagmiddag aan. De Plaatselijke Commissie probeert altijd een gratis ligplaats voor twee nachten te regelen. 

Na een hernieuwde kennismaking van de jollenzeilers onderling, volgen op zaterdag de wedstrijden. Een wedstrijddag begint altijd met een palaver rond een uur of tien. Onder het genot van koffie en wat lekkers, wordt de route van de wedstrijd besproken en het dagprogramma doorgenomen. We zeilen op een dag, als het weer het toelaat, twee korte wedstrijden van twee ronden. Vaak ’s morgens de eerste en na de lunch de tweede wedstrijd. Inschrijving vind plaats per jol en de deelname kost per wedstrijddag € 15,-, contant te betalen bij de Plaatselijke Commissie. Daarvan worden onder andere prijsjes voor de winnaars van betaald.

Stichting de Staverse Jol stelt elk jaar een leuke prijs beschikbaar voor de winnaars van het klassement.

 

Wil je ook meedoen met (één van) deze wedstrijden, dan kun je je aanmelden door naam, mailadres, scheepsnaam en of visserijnummer en de klasse (vissersman- of kajuitjol) door te geven via het contactformulier.

AGENDA

 

De zeilwedstrijden voor Staverse Jollen in 2022:

De nieuwe datums voor 2022 zijn voor eind januari bekend. Ze worden op deze pagina gepubliceerd en alle bij ons bekende jollen krijgen hiervan per mail bericht.

 

Lijkt het je leuk om met je vissermans- of kajuitjol ook een keer een wedstrijdje mee te zeilen, geef dan je naam, adres, telefoonnummer, scheepsnaam en  visserijnummer via het Contactformulier aan ons door. 


De datums van de zeilwedstrijden voor jollen in 2021 waren:

Laaksum              zaterdag 5 juni                       Afgelast i.v.m. Corona!

Stavoren              zaterdag 10 juli                      Gezeild. 

Oudega                 zaterdag 28 augustus        Gezeild. 

Hindeloopen     zaterdag 4 september       Gezeild. 

De uitslagen van de wedstrijden van 2021 staan hier.

WEDSTRIJDREGELS

De wedstrijden die de stichting organiseert hebben de volgende uitgangspunten:

  • Gezelligheid: de 4 weekends dat er gezeild wordt, zijn voor jong en oud de gelegenheid om ongedwongen met elkaar uit te zijn.
  • Jonge mensen kennis laten maken met het zo optimaal mogelijk zeilen van de jollen.
  • Sportiviteit: zit je fout, dan neem je zelf je straf door een strafrondje te maken.

Helemaal zonder regels kan een wedstrijd natuurlijk niet georganiseerd worden. Je kunt de laatste versie van de wedstrijdregels hieronder downloaden. Let op: onder andere in verband met de wegvallende wind in Laaxum in 2019 zijn er aanpassingen gedaan. Deze aanpassingen zijn geel gemarkeerd in de wedstrijdregels.

WEDSTRIJD NIEUWS

Sfeerimpressie

Wil je je aanmelden voor de zeilwedstrijden? 

Of heb je een vraag?

Stuur ons een bericht:

Contactformulier Zeilwedstrijden

Jolig & beregezellig!