Zaterdag 28 augustus 2021 werd te Oudega weer na twee jaar de traditionele zeilwedstrijd voor Staverse jollen gehouden. Het was een mooie dag waarin wolken en zon elkaar afwisselden. Er stond een pittig windje uit het noorden van 4 Bft met uitschieters tot 5 Bft.

We konden zowel in de ochtend als in de middag hierdoor drie ronden zeilen in plaats van de gebruikelijke twee. Aan de start verschenen 9 vissermanjollen en 1 kajuit jol. Het werden twee wedstrijden vol verrassingen mede door de wind en er moest hard worden gewerkt door de bemanningen.

Hoewel er maar 1 kajuit jol meevoer wist deze als eerste van alle jollen de tweede doorkomst te claimen. De strijd bij de vissermanjollen werd vooral gevoerd door de bemanning van de ST60 van Henk de Roos, de ST79 van Ivor van Klink, de ST16 van Henk Zijlstra en de ST63 van Wil Peeters.

De ST 60 werd eerste, de ST 79 heeft zich vanaf een vierde plaats teruggevochten naar de tweede plaats en de ST 63 eindigde op de derde plaats. De kajuit jol Bram van Auke-Ton van Hilten finishte op 3 minuten na de ST 60.

Tijdens de lunch zijn de te voeren tactieken voor de middagwedstrijd aangescherpt en met hernieuwde energie gingen de jollen om 14.40 uur dan ook weer van start. Waar Henk de Roos met de ST60 de eerste wedstrijd als eerste over de finish kwam lukte het niet om deze plaats te behouden tijdens de tweede wedstrijd waar hij als vierde eindigde.
Het was de ST16 van Henk Zijlstra die de eerste wedstrijd als vierde eindigde maar als eerste over de finish kwam in de tweede wedstrijd. Daarmee hadden beide schepen een gelijk puntentotaal, maar de winnaar van de tweede wedstrijd wordt dan reglementair de winnaar van de dag en dat was de ST16 van Henk Zijlstra.

Wil Peeters met de ST63 kwam in beide wedstrijden als derde over de streep.

Na de gezellige prijsuitreiking kon er genoten worden van een heerlijke Italiaanse maaltijd. Door de inzet van iedereen en het mooie weer en de flinke wind is het een zeer geslaagde dag geworden.

Uitslag jollenzeilerij Oudega van 28 augustus 2021:

  1. ST16          Henk Zijlstra
  2. ST60          Henk de Roos
  3. ST63          Wil Peeters
  4. ST79          Ivor van Klink
  5. HL90         Jan van Klink
  6. WK2          Richard Claus
  7. ST38          Johannes de Vries
  8. HL77         Peter Scheerder
  9. ST48          Anna van der Sluis

Uitslag kajuitjollen Oudega van 28 augustus 2021:

  1. Bram         Auke-Ton van Hilten