Door Pyt Bootsma, Plaatselijke Commissie Oudega (SWF)

Op zaterdag 17 juni 2023 werd al weer de tweede wedstrijd van dit jaar voor Staverse jollen gezeild, deze keer in Oudega. Door het mooie, droge, zonnig weer met een matige noordenwind beloofde het een mooie dag te worden. Aan deze wedstrijd deden negen jollen mee.

We starten de dag om 10:00 met een palaver met koffie op camping de Bearshoeke. De plaatselijke commissie die de jollenwedstrijd organiseert, is heel tevreden met hun ondersteuning bij palaver en de maaltijden.

Om 11.10 uur klonk het startschot voor de eerste wedstrijd. In deze wedstrijd werd gekozen voor een olympische baan die twee keer gezeild werd. Het was dringen op de startlijn maar ST79 wist als eerste te starten gevolgd door de HL90 en de rest van het veld. De ST 79 wist dan ook de hele wedstrijd de koppositie te houden. Helaas viel de wind weg in de tweede ronde en wisten slechts de ST79 als eerste en de HL90 als tweede te finishen. De overige jollen finishten niet omdat de wedstrijd door de afnemende wind vroegtijdig werd beëindigd.

Na de lunch klonk om 14.15 uur het startschot voor de tweede wedstrijd. Gezien de tijd werd er gekozen voor een driehoeksbaan die twee keer gevaren werd. Door de zwakke wind was het weer drukken en dringen op de startlijn. Nu ging als eerste de HL90 over de startlijn gevolgd door ST63 en de ST60. Na een spannend kruisrak wist de ST 79 de koppositie weer te pakken. Na twee intensieve rondes wist de ST 79 ook nu weer als eerste te finishen gevolg door de HL90 en de ST 63 als derde.
Achter in het veld werd een hard gestreden om de fel begeerde Oudegaaster wissel prijs. Dit is een bekend schilderij van de haven op Urk van een schilder waarvan de naam niet bekend is. Het komt toe aan de laatst gefinishte jol. De strijd ging tussen de WON17 en de AK88 en werd gewonnen door de AK88. Het schilderij krijgt voor het komende jaar een ere plaats in de kantine van de watersport vereniging te Andijk.

De uitslag over twee wedstrijden is: 1e de ST79, 2e de HL90 en 3e ST63. Op de volgende pagina vind je de uitslag en de stand in het klassement.

De HL90 op weg naar de start van de zeilwedstrijd