Afgelopen zaterdag 1 juni jl. was het voor de haven van Laaxum een prachtig en sfeervol schouwspel. Het was de tweede van vijf traditionele zeilwedstrijden met Staverse jollen 2024. Voor deze wedstrijd hadden zich 9 jollen aangemeld om te strijden voor de felbegeerde wisseltrofee ‘Laaxummer bot’, maar 3 hadden de jol nog niet vaarklaar dus bleven er 6 over. De lokale wedstrijdcommissie had voor de haven een uitdagende route uitgezet. Met een stevige aflandige noorderwind kracht 4 waren de weersomstandigheden perfect voor een spannende wedstrijd. En dat werd het ook.

Op de haven was het al meteen een feestelijke- en gezellige drukte, mede door de optredens van 2 muziekkoren met zeemansliederen. De Bakhústerheech Sjongers die hun 25-jarig jubileum vieren dit jaar hadden het Oudeschilder Visserskoor uit Texel uitgenodigd om het feest luister bij te zetten en gaf een gezellige sfeer op de haven.

 Er werd ’s ochtends en ’s middags een wedstrijd gezeild. Toen om iets na 11 uur het startschot viel bleek de AK88 averij te hebben, vanwege een losse mast. Toen de ST60 te hulp schoot en hen op sleeptouw nam naar de haven, moest de wedstijd tijdelijk worden opgeschort. Om 11.40 uur gingen de 5 overgebleven jollen alsnog van start, maar het werd een ‘wedstrijd met averij’. Door 2 jollen werd de extra loep in de route niet gezeild en zodoende kwamen 3 jollen officieel over de finish. Bij de middagwedstrijd liep alles van start tot finish goed. Een mooie wedstrijd en de 5 jollen waren flink aan elkaar gewaagd. In de kruisrakken werd van alles uit de kast gehaald om zo scherp mogelijk te zeilen en metertjes winst te behalen, met name tussen de ST60, de ST48 en de ST79 was het spannend. Met af en toe windvlagen van kracht 5 moest de bemanning flink aan de bak. Beide wedstrijden werden gewonnen door de constant zeilende ST60 van Henk de Roos. De vele bezoekers bij de Laaxummer haven konden daarna nog volop nagenieten van de prachtig gerestaureerde houten jollen, die de oude tijden van Zuiderzeevisserij weer voor even deden herleven

.Winnaar Laaksum 2024: de ST60

Eindklassement zeilwedstrijd Staverse jollen te Laaxum: 1e prijs Kampioen en winnaar van de wisseltrofee HL60 Henk de Roos. Tweede prijs is voor de ST48 “Jonge vissers onder zeil” Wytse Yntema en de derde prijs  ging naar de ST79 Ivor van Klink. De pechprijs ging uiteraard naar de AK88 van Gré Viegers.

De derde wedstrijd is aanstaande zaterdag 15 juni bij Oudega SWF.