De Jonge Vissers Onder Zeil

De Jonge Vissers Onder Zeil

Voordat er gemotoriseerde, stalen kotters waren met grote sleepnetten, visten onze voorouders op houten schepen. Alles aan boord gebeurde op spierkracht en werd er gebruik gemaakt van de windkracht.

Een klein aantal van deze houten schepen van deze oude vissersvloot heeft de tand des tijds doorstaan en zijn varende monumenten geworden.

 

De Jonge Vissers Onder Zeil varen op  twee Staverse jollen van Stichting de Staverse jol; de ST48, gebouwd in 1894 en de HL90, gebouwd in 1901. Beide schepen zijn te bewonderen in de Workumer havenkom. Staverse jollen zijn meestal rond de zes à zeven meter lang, wat vrij klein is in vergelijking met andere houten vissersschepen. Wij zijn daarin dus eigenlijk een beetje een buitenbeentje. Hierdoor zijn ze erg geschikt als opleidingsschepen voor de jeugd.

 

Wij zijn een groep jongeren van 12 tot ongeveer 40 jaar en sinds 2012 actief. Een aantal keer per jaar vissen we op traditionele en duurzame wijze, o.a. tijdens de Visserijweek Workum in de herfstvakantie. Een week leven van de wind. Dit is natuurlijk het mooiste om te doen, want dat is waarvoor de schepen gemaakt zijn. Door wat water en kou laten we ons niet tegenhouden. Voor dag en dauw staan we op om onze netten binnen te halen met op de achtergrond een opkomende zon. We leren onze netten zelf te repareren, plegen zelf onderhoud aan onze schepen en we doen er alles aan om ze drijvende te houden. In de zomer zeilen we bijna elke donderdagavond. Het lidmaatschap is gratis, voor sommige activiteiten vragen we een kleine bijdrage (dat wordt op de activiteitenkalender gemeld). Veel lol dus, voor weinig geld. 

We stellen het wel op prijs als de ouders donateur worden.

 

Meld je meteen aan om een keertje mee te varen!

ONZE VASTE ACTIVITEITEN

Onze vaste avond

(sinds 2021) hebben wij iedere week een vaste avond ingelast om bij elkaar te komen: op donderdagavond vanaf 7 uur.  In de Whatsapp groep hebben we vooraf altijd even contact met elkaar om een uitleg te geven over de activiteit en wie er wel of niet bij kan zijn.

Onderhoud jollen

Bij het zeilen op een houten boot hoort ook het uitvoeren van het jaarlijkse onderhoud. Bij een houten boot is er altijd veel te doen, zoals het kaal krabben en oliën van het hout. Als het zeilseizoen weer van start gaat zijn de jollen weer helemaal fraai, van de mast tot de kielbalk. 

Oefenzeilen

Als we vissen gebruiken we niet de motor. Dit betekent dat we onder zeil de netten binnen halen. Dit is best moeilijk, want onder zeil reageert een boot heel anders. Daarom oefenen we iedere week op het IJsselmeer of op de Friese meren. Zo oefenen we bijvoorbeeld hoe je joontjes, de bakens aan de netten, oppikt.

Knopen & Splitsen

Als de boten hun winterslaap houden wordt er niet gezeild. Maar dat betekent niet dat de jonge vissers stilzitten. De winter is het perfecte moment om de knopenkennis weer op te frissen. De knopen die je gebruikt om de jol vast te leggen zou je zelfs tijdens het slapen kunnen maken. 

 

Netten boeten & Installen

Onze netten zijn gemaakt van dunne nylon draden. Tijdens het vissen gaat er wel eens wat kapot, vooral als er een wolhandkrab in zit. Dat betekent dat de netten geboet moeten worden, zo wordt het repareren van netten genoemd. Als het net niet meer te boeten is dan stallen we een net in, dit houdt in dat we een nieuw net maken. 

 

Frikandellen eten

Tijdens het klussen verbruik je wel wat energie, om dit aan te vullen wordt er tussen de middag van alles gebakken in de frituurpan. Maar als we op excursie gaan wordt er vaak ook vergelijkend warenonderzoek gedaan in de plaatselijke snackbar.

Nautische goederen verkoop

Omdat we samen onze jollen boven water willen houden, dragen wij als Jonge Vissers ook een steentje bij aan de Stichting door maritieme spulletjes te verkopen. In het museum van scheepstimmerwerf de Hoop in Workum staat onze rijkgevulde  marktkraam. We hebben veel creatieve Jonge Vissers en een enkele keer hebben wij daarom ook handgemaakte spullen in de verkoop. 

 

Online verkopen wij ook in onze Facebook shop.

 

Diverse Excursies

Tijdens diverse excursies dompelen we ons onder in de rijke geschiedenis van de jollen en de rijke geschiedenis van de visserijcultuur rond de Zuiderzee. Bijvoorbeeld het bezichtigen van tentoonstellingen in musea of het bezoek van andere vissersplaatsen. 

 

Diverse Curcussen

We hebben korte lijntjes met kundige mensen zoals vissers, beroepszeilers, zeilmakers, touwslagers, scheepstimmerlieden, visfileerders, … daardoor kunnen we passende cursussen aanbieden. Zo hebben wij bijvoorbeeld een leermeester motoronderhoud:

 

 

 

Natuurlijk worden jonge vissers ook groot en kundiger. Het komt daarom wel eens voor dat een jonge vissers zelf het initiatief neemt om een cursus voor te bereiden, bijvoorbeeld een cursus navigeren:

 

Jollen Zeilwedstrijden

Wij doen ieder jaar mee aan vier verschillende zeilwedstrijden: Laaksum, Stavoren, Hindeloopen en Oudega. Voor meer informatie kun je kijken op de pagina van de zeilwedstrijden:

 

staversejol.com/zeilwedstrijden/

 

Vroege vogels ism Jeugdvogelwacht Workum

Ben jij geen ochtendmens? Ga toch maar eens een keertje mee met de Vroege Vogel tocht! De wereld is namelijk zo magisch als landschappen ontwaken. 

Samen met Jeugd Vogelwacht Workum organiseren we de Vroege Vogels tocht. Omdat de animo altijd groot is wordt de groep in tweeën gesplitst. Groep 1 loopt vanaf de haven Workum naar Hindeloopen over de zeedijk en vaart weer terug met een Staverse Jol, groep 2 vaart naar Hindeloopen en loopt weer terug over de zeedijk. In Hindeloopen kruisen we elkaar, tijd voor een ontbijtje. Onderweg krijgen jullie veel informatie mee over de vogels en de natuur.

 

Visserijweek Workum

Omdat we niet het gehele jaar mogen vissen iv.m. vergunningen, zijn we altijd verheugd als de herfstvakantie weer in aankomst is. De hoogste tijd om een avontuurlijke week tegemoet te gaan. Vieze handen en kleren schromen wij niet. Ook netten zetten in nachtelijke uurtjes hoort erbij. Dat het weer een keertje volledig om kan slaan in een dichte mist, stortbui of plotsklaps een windstilte, we roeien met de riemen die we hebben: maar zonder motoren! Het is ons streven om bomend, zeilend, roeiend of jagend vooruit te komen.

Bovenal is het een hele gezellige en leerzame week! De saamhorigheid onder de visservloot is groot ondanks de competitiedrang. Want immers, wie wil er nou niet de meeste of grootste vis vangen?

Pas op: een Visserijweek meemaken geeft heimwee naderhand.

Alle informatie over de Visserijweek is te vinden op:

zeilvaartcollegeworkum.nl/visserij/

Volg de Visserij Vereniging Workum:

facebook.com/visserijverenigingworkum

Pannenkoeken en Meerminmuffins

Tijdens de Visserijweek Workum hebben wij een marktkraam op de nautische markt rondom de haven van Workum. Daar bakken wij traditiegetrouw pannenkoeken op ons vuurduveltje, schenken we koffie, thee en Weduwe Joustra Limonade. 

Visserijdagen Makkum

Naast de staande netten waarmee we tijdens de Visserijweek Workum vissen mogen tijdens deze visserijdagen en de visserijdagen in Stavoren ook met hoekwant gevist worden.  Dit is een erg bijzondere techniek welke wordt gebruikt voor de palingvangst. Er wordt gebruik gemaakt van een lange lijn waaraan allemaal haakjes hangen. Het hoekwant wordt uitgezet in het donker en weer binnengehaald voordat het licht wordt. Voor dag en dauw je bed uit dus.  

De Visserijdagen in Makkum wordt op het oneven jaar georganiseerd:

www.visserijdagen-makkum.nl

 

Visserijdagen Stavoren

Iedere twee jaar organiseert de Stichting Visserijdagen Stavoren een feestelijk evenement welke geheel in het teken staat van de visserij van vroeger en nu. Tijdens dit tweedaagse evenement
worden alle zeilen bijgezet om u als bezoeker zoveel mogelijk te laten zien, horen en beleven. Met een veelzijdig programma voor jong en oud hoeft u zich zeker niet te vervelen.

 

visserijdagenstavoren.nl

 

Taandag Enkhuizen

In het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen taandagen plaats. Een jaarlijks terugkerend evenement, waarbij de zeilen van oude schepen worden geverfd om rotting tegen te gaan.

 

Het verven van deze zeilen wordt tanen genoemd. In het museum in Enkhuizen wordt het hele preparatieproces uitgelegd, worden visserijdemonstraties gegeven, en worden twee visserijtechnieken uitgelegd. Deze kunnen kinderen later zelf toepassen

 

Maritiem Festival Enkhuizen

Tijdens dit jaarlijks terugkerende festival keren we terug naar de oude tijden. De haven in het Zuiderzeemuseum is tijdens dit weekend gevuld met aken, boters, schouwen en jollen uit verschillende plekken rondom de voormalige Zuiderzee. Tijdens dit festival zijn we zelf bijna museumstukken. Wij laten de bezoekers de visserijtechnieken die genoemd worden in het museum beleven.

 

zuiderzeemuseum.nl/evenementen

Netten Boetdag

Deze jaarlijks terugkerende dag in november wordt georganiseerd door de Visserij Vereniging Workum. Tijdens deze dag kan je leren hoe je netten boet of kan je je kennis weer opfrissen. In de visserij wordt het repareren van netten boeten genoemd. Tijdens het boeten hebben de deelnemers van de verschillende schepen natuurlijk ook tijd voor het maken een praatje, de perfecte gelegenheid voor het vertellen van de sterke verhalen over wat er afgelopen jaar allemaal beleefd is. 

 

Open Monumentendag | Uit Festival

Jaarlijks wordt in onze gemeente Súdwest Fryslân de Open Monumentendag georganiseerd en sinds vorig jaar valt dit samen met het Uit Festival: de aftrap van het culturele seizoen. Wij doen mee!

 

cultuurkwartier.nl/producties/uitfestival/

 

Winterfair Workum

Wederom koffie & thee verkoop. Ons vaste plekkie tijdens deze winterfair is de Leugenbank tegen de toren van de Grote of Sint-Gertrudiskerk in het centrum van Workum.

vanharteworkum.nl

 

Gezellige Whatsapp groep

Wij houden contact met elkaar in een gezellige Whatsapp groep.

gaan met die banaan!

gaan met die banaan!

JVOZ NIEUWS

SFEERIMPRESSIE

JVOZ IN DE MEDIA

JVOZ IN DE MEDIA

Contactgegevens

Lijkt het jou ook leuk om Jonge Visser 

te worden en wil je graag deelnemen aan onze activiteiten? 

Schrijf ons via het contact formulier.

 

PietyBouma

Evenementen, cursusonderdelen

Anna van der Sluis

Evenementen, cursusonderdelen

Joukje Bouma

Social media [FB, Insta], website

 

ContactFORMULIER JVOZ

INSTAGRAM