Naast het behouden van haar twee authentieke jollen, de ST48 en de HL90, probeert de stichting met de opleidingsgroep “de Jonge Vissers onder Zeil” jongelui van 12 tot 40 jaar te interesseren voor het oude ambacht van Zuiderzeevisser. Daarnaast staat in onze doelstellingen ook het vastleggen en verbreden van kennis over Staverse jollen en hun historie. Op papier is er al heel veel informatie verzameld. Maar die gegevens, vastgelegd in verschillende mappen, boeken, enz. zijn natuurlijk niet zo toegankelijk.

De stichting heeft daarom contact gezocht met de Digitale Werkplaats Friesland. Zij hebben ons in contact gebracht met de studierichting Informatietechnologie van ROC Friese Poort in Leeuwarden. In grote lijnen is ons plan, om van de Staverse jollen die momenteel rondvaren of aan land staan, zoveel mogelijk informatie vast te leggen. Daarbij krijgen de jollenbezitters en iedereen met kennis van Staverse jollen, de mogelijkheid om eenvoudig aanvullende of verbeterde gegevens aan ons door te geven.

De ontwikkeling van een dergelijke on-line database is nog een behoorlijk complex project. Op dit moment wordt er druk aan de bouw van de database gewerkt. Daarna zullen vrijwilligers van stichting De Staverse jol zo langzamerhand de database verder met gegevens van jollen, werven en historische eigenaren gaan vullen. Zodra we weten wanneer de ontwikkeling afgerond zal zijn, volgt hier een bericht. Daarna zal het mogelijk zijn om informatie, foto’s, e.d. over jollen, de bouw- en restauratiewerf en nog veel meer via de onze website op te vragen.

In de oude vissershaven van Stavoren