In mei van dit jaar is het 10 jaar geleden dat de stichting ‘De Staverse Jol’ is opgericht. Al veel langer waren Henk de Jong, Henk de Haas, Piet Bouma, Dirk Huizinga en Arend Zijlstra bezig met de voorbereidingen voor de oprichting.

 

Het doel van de stichting is om een bijdrage te leveren aan het behoud van kleine houten vissersschepen, in het bijzonder de Staverse Jol, en de daarbij behorende zeil- en visserijtechnieken. Het betrekken en stimuleren van jongeren speelt daarbij een belangrijke rol.

Het begon allemaal met de ST 48, een Staverse Jol gebouwd in 1894 deze werd in 2012 overgedragen door Piet Bouma aan de stichting voor het symbolische bedrag van 1 euro. Kort daarna schenkt Carel Römelingh voor een symbolisch bedrag de HL90, gebouwd in 1901.

10 jaar later vaart stichting ‘De Staverse Jol’ met zijn Jonge Vissers Onder Zeil nog steeds de juiste koers. Dat is een feest waard. Daarom organiseren we op zondag 1 mei een gezellige dag met ‘Het Grote Jollenfeest‘.

 


Programma:

 

Op de 30ste april zijn Staverse Jollen welkom in de Klamearehaven om samen te pronken in het hart van Workum. Iedereen die nieuwsgierig is, mag een kijkje nemen bij de mooi scheepjes.


Zondag 1 mei – ‘ Het Grote Jollenfeest’

Zondag 1 mei om 14.45 uur vaart de vloot Staverse Jollen vanuit de Klamearehaven gezamenlijk naar Werf de Hoop en de Blazerhaven waar een hoop festiviteiten valt te beleven.

 

Van 15.00-20.30 uur zijn voor jong en oud van alles te beleven:

 

De opening is door Viswijvenkoor Grietje Sprot, die al zingend de jollen om 15.00 uur verwelkomen.


– Optreden van de Frysk/Ierse Folkband Gaeld’r

– Parkoer van oud Hollandse spelen voor kinderen + schminken

– Korte film bekijken onder genot van popcorn

– Overheerlijke koffie van El Cafetin Espresso

– Lekker eten van Pizza met Pazzi en Visrokerij

– Rond 19.45 uur sluiten we af met een spectaculaire Vuuract

 


Iedereen is welkom om de prachtscheepjes te bekijken en het feest mee te vieren.