Jollen zeilwedstrijden

Jollen zeilwedstrijden

Reünie jollen 2024 en zeilwedstrijden

Sinds mensenheugenis werden zo nu en dan zeilwedstrijden voor Staverse jollen gehouden. Stichting de Staverse Jol heeft in 2014 de organisatie overgenomen en omgezet naar een jaarlijks kampioenschap. De wedstrijden zelf worden door 5 plaatselijke commissies geregeld. We zeilen in twee klassen:  jollen in visserman-uitvoering en kajuitjollen. 

Tien jaar zeilwedstrijden onder auspiciën van stichting De Staverse jol leek ons een goede reden om een reünie voor kajuitjollen en vissermanjollen in Stavoren te organiseren. We nodigen je graag uit om met je jol op 19 en 20 juli naar Stavoren te komen. Ook zeilers van eerdere wedstrijden zijn van harte welkom. De stad is dan al helemaal in feeststemming voor de tweejaarlijkse Visserijdagen

 

Je aanmelding moet uiterlijk 7 juli bij ons binnen zijn.

 

We doen er alles aan om een leuk programma voor dit weekend te maken en hopen alle Staverse jollen dan in Stavoren te mogen begroeten . Het programma volgt hieronder. 

 Je kunt het onderstaande programma in PDF-formaat hier downloaden.

 

Programma reünie Staverse jollen 2024 Stavoren

Van vrijdag 19 juli tot zondagmorgen 21 juli met vrije ligplaats.

LET OP! Deelname uitsluitend na aanmelding met aantal personen!

 

Vrijdag 19 juli
 • 8 vissermanjollen ’s ochtends al in Stavoren voor defilé met Visserijkoningin.
 • Alle andere jollen voor 15:30 in de Vissershaven.
 • Je jol versieren? Hijs net als destijds bij het bezoek van Hare Majesteit de koningin op 25 september 1905, een grote Nederlandse vlag aan een vaarboom in de mast.
 • 15:30 Visserijkoningin vaart met de 8 jollen via Stêdsbûtengrêft en de oude sluis naar de Vissershaven.
 • 17:00 Jollenborrel op de steiger bij de jollen. Daar kun je je aanmelding bevestigen en meteen de kosten voor de vrijdag afrekenen. In het tasje wat je dan krijgt vind je per jol naast een leuke blijvende herinnering aan deze reünie ook de bonnen voor de maaltijd en de lezing. Met andere bonnen in het tasje kun je op eigen gelegenheid gratis museum het Ponthuis bezoeken.
 • 18:30 Stamppotbuffet (ook vegetarisch) voor de vooraf aangemelde jollenzeilers in MFC De Kaap. De route staat op de achterkant van de maaltijdbon. Drinken tijdens buffet en lezing is niet in de prijs inbegrepen.
 • 20:00 Lezing door Dirk Huizinga: De Staverse jol als bedrijfsmiddel. Dirk is maritiem onderzoeker en schrijver van o.a. ‘Staverse Jollen‘ een standaardwerk over vissersjollen en ‘Scheepsbouw in Stavoren 1860 – 1920‘ .
Zaterdag 20 juli
 • 11:00 Palaver op de steiger met uitgebreide koffie / brunch.
 • 12:00 Twee zeilwedstrijden achter elkaar, zonder lunch(pauze). Dit in verband met de drukte in de haven rond de Visserijdagen. Op het startschip houden ze rekening met een kort toiletbezoek na de eerste wedstrijd.
 • ± 15:30 Prijsuitreiking onder het genot van een hapje en drankje. Dit is tevens de afsluiting van de reünie. Door de Visserijdagen lukt het niet om een gezamenlijke maaltijd voor de jollenzeilers te organiseren. Maar daarvoor kun je overal op het nabijgelegen feestterrein terecht.

We zouden het leuk vinden als zoveel mogelijk jollen, visserman en kajuit, zaterdag deelnemen aan de wedstrijd. We kunnen het ons voorstellen dat het spannend is als je nog nooit een wedstrijd hebt gezeild. Maar we willen je graag helpen: Je kunt bij de aanmelding, via de toegestuurde mail of deze website, aangeven als je mee wilt zeilen op een andere jol. Als je deel wilt nemen aan de wedstrijd maar nog wel wat bemanningsleden nodig hebt, kun je dat daar ook melden. 

Wij bemiddelen hier graag in, om zoveel mogelijk jollenzeilers kennis te laten maken met onze wedstrijden. 

 

Kosten reünie

Voor het programma van de vrijdag, inclusief maaltijd reken wij € 17,50 per persoon. Graag betalen bij de Jollenborrel middels een QR-code.

De kosten voor de wedstrijd op zaterdag zijn net als bij al onze andere wedstrijden, zoals verderop deze pagina te lezen is en moeten contant bij het palaver betaald worden. 

Voor de organisatie van de reünie moeten we zo snel mogelijk weten voor hoeveel personen we eten moeten bestellen. Je aanmelding moet bij ons binnen zijn voor 7 juli.
Meld je nu en hier meteen aan. 

 

De reünie op 19 en 20 juli 2024 wordt mede mogelijk gemaakt door:

Stichting Jonkvrouwe J.E.J. Bas Backer.

Wat kun je verwachten tijdens een wedstrijdweekend?

Meestal komen de schepen op vrijdagmiddag aan. De Plaatselijke Commissie probeert altijd een gratis ligplaats voor twee nachten te regelen.

Na een hernieuwde kennismaking van de jollenzeilers onderling, volgen op zaterdag de wedstrijden. Een wedstrijddag begint altijd met een palaver rond een uur of tien. Onder het genot van koffie en wat lekkers, wordt de route van de wedstrijd besproken en het dagprogramma doorgenomen. We zeilen op een dag, als het weer het toelaat, twee korte wedstrijden van twee ronden. Vaak ’s morgens de eerste en na de lunch de tweede wedstrijd.

 

Kosten deelname zeilwedstrijd

Inschrijving vind plaats per jol en de deelname kost per wedstrijddag € 15,-. Voor dit luttele bedrag krijgen tussen de middag 3 bemanningsleden ook nog een lunch en drinken. Als er meer dan drie bemanningsleden zijn, betalen deze per persoon € 5,-. Elke schipper rekent het totaalbedrag contant af bij de Plaatselijke Commissie. Stichting de Staverse Jol stelt elk jaar een leuke prijs beschikbaar voor de winnaars van het klassement.

 

Wil je ook eens een wedstrijdje meevaren, dan kun je je aanmelden  via het contactformulier.

AGENDA

 De zeilwedstrijden voor Staverse jollen in 2024:

In het weekend van de wedstrijd in  Stavoren vinden tegelijkertijd de Visserijdagen plaats. Wij organiseren dan een reünie voor alle Staverse jollen, visserman en kajuit. Weet je nog een jol die mogelijk niet op onze mailinglijst staat: geef het door! Het programma van de reünie vind je hierboven. Naast de reünie organiseren we nog 4 andere zeilwedstrijden voor jollen.

 

Meld je via het contactformulier aan voor de reünie en of de zeilwedstrijden.

 • Andijk                   18 mei
 • Laaksum             1  juni
 • Oudega                15 juni     
 • Stavoren             20 juli    LET OP: 19 en 20 juli reünieweekend voor alle Staverse jollen
 • Hindeloopen   31 augustus

 Sta je nog niet op onze mailinglijst, maar lijkt het je leuk om met je vissermans- of kajuitjol ook een keer een wedstrijdje mee te zeilen, geef dan je gegevens via het Contactformulier aan ons door.  

Niet genoeg bemanning: geen probleem, onze Jonge Vissers onder Zeil staan  klaar om te helpen en bij je aan boord te springen. 

 

WEDSTRIJDREGELS

De wedstrijden die de stichting organiseert hebben de volgende uitgangspunten:

 • Gezelligheid: de 5 weekends dat er gezeild wordt, zijn voor jong en oud de gelegenheid om ongedwongen met elkaar uit te zijn.
 • Jonge mensen kennis laten maken met het zo optimaal mogelijk zeilen van de jollen en laten zien wat “Goed zeemanschap” inhoudt.
 • Sportiviteit: zit je fout, dan neem je zelf je straf door een strafrondje te maken.

Helemaal zonder regels kan een wedstrijd natuurlijk niet georganiseerd worden. Je kunt de laatste versie van de wedstrijdregels hieronder downloaden.

Let op: We hebben in 2022 een aantal regels aangepast. De belangrijkste aanpassingen zijn:

 • Tijdens de wedstrijden is het dragen van een reddingsvest voortaan altijd verplicht. Een zwemvest is niet voldoende. Hier vind je meer informatie over het verschil tussen een reddings- en een zwemvest.
 • Rond de startlijn gelden nieuwe regels, om hier meer rust te krijgen.
 • Het aantal ronden en eventuele veranderingen daarin, worden duidelijker aangegeven.
Download het reglement in PDF-formaat, via onderstaande knop en bekijk alle aanpassingen.

Bij de wedstrijd van 2021 in Hindeloopen is de onderstaande film vanuit de lucht opgenomen. Dit geeft een schitterend beeld van een wedstrijddag voor Staverse jollen. De aanleiding tot deze opnames was het 10 jarig bestaan van Stichting de Staverse jol in 2022. Voor beide klassen is in Hindeloopen een wisselprijs beschikbaar, ‘it Hylper blok’, waar elk jaar een koperen plaatje voor de winnaar bij geschroefd wordt. Vandaar  de naam van de film.

De winnaar van de wisselprijs van Hindeloopen: Ivor van Klink in de visserijklasse
Bekijk de film: De striid om 'it Hylper blok'

WEDSTRIJDNIEUWS

Sfeerimpressie

Wil je je aanmelden voor reünie of zeilwedstrijden? 

Of heb je een vraag?

Stuur ons een bericht:

Aanmelden reünie, zeilwedstrijden, contact

Bijv. HL90
De klasse waarin de jol uitkomt.
Aanmelden voor de reünie, als je vrijdagochtend al aanwezig bent kunnen we je vragen mee te varen in het defilé met de Visserijkoningin. Verder kun je aangeven of je zaterdags graag met een andere jol meevaart om te ervaren hoe leuk dat eigenlijk is. Of geef het aan als je ervaren bemanning nodig hebt. Wij bemiddelen in beide gevallen.
Geselecteerde waarde: 0
Geef op met hoeveel mensen je vrijdagavond naar het jollendiner en de lezing komt.
Kom gezellig één of meer wedstrijden meezeilen.

Jolig & beregezellig!