Zonnig en droog weer, een stevige noordoostelijke bries, een aangename temperatuur en optimaal gemotiveerde bemanningen op de Staverse jollen: het waren ideale omstandigheden afgelopen zaterdag 4 juni tijdens de zeilwedstrijd voor Staverse jollen te Laaxum.

Tien jollen hadden zich ingeschreven, om in een morgen- en middagwedstrijd onderling te strijden om de fel begeerde wisseltrofee. Het was dringen voor de startlijn toen om 11.10 uur het startschot klonk. Het bleek al snel dat de strijd om de koppositie zou gaan tussen de ST 79, de ST 16 en de WK 2. De beste start was voor de ST16, maar in de laatste ronde wist de ST 79 hen toch nog te passeren. De WK 2 zeilde van de 5e naar de 3e plaats. Dat de onderlinge verschillen tussen de jollen steeds kleiner worden, bleek toen  alle jollen binnen de 20 minuten waren gefinisht. Daarna werd de haven opgezocht, voor het nuttigen van een hapje en een drankje. Om 13.30 uur kozen de jollen weer het ruime sop, terwijl ze toegezongen werden door de Bakhúster Heechsjongers. Onder de klanken van hun ontroerende ballade’s van de voormalige Zuiderzee, voeren ze het IJsselmeer weer op.

Bij de 2e wedstrijd maakte de ST 16 een droomstart en wist van begin tot het einde deze positie te handhaven en zodoende als 1e te finishen. De ST 79 was te vroeg bij de startlijn, moest de schoten laten vieren, zakte daardoor ver naar achteren, maar wist toch nog een 5e plek te behalen. De WK 2 zeilde een constante wedstrijd en eindigde als tweede. De ST 60 en de HL 33 eindigden beide met 8 punten maar doordat de ST 60 in de laatste wedstrijd een beter resultaat behaalde eindigde deze op de 4-de plaats in het eindklassement.

Een overzicht van de resultaten per jol en de stand in het eindklassement vind je hier.