Stichting De Staverse Jol

Originele vissersschepen

Word donateur

Parels van de Zuiderzee

Dat zijn de laatste originele vissersschepen uit de tijd van de zeilende visserij op de Zuiderzee. Deze schepen vormen een cultureel erfgoed. Dit erfgoed moeten we levend houden door er zinvolle activiteiten mee te organiseren. De Stichting "De Staverse jol" zet zich hier voor in en richt zich vooral op de oorspronkelijke Staverse vissersjollen. Dit doen wij o.a. door activiteiten te organiseren maar ook door documentatie te verzamelen en te publiceren.

Een belangrijke doelgroep van onze stichting zijn jongeren. Dit zijn de jonge vissers onder zeil. We laten hen ervaren hoe het is om aan de schoten van een oude vissersboot te trekken. Als het mogelijk is dan laten we ze zelf een net binnenhalen zodat ze flink moeten aanpakken. Tijdens het zware werk kunnen ze dan ook nog eens genieten van de Oostelijke IJsselmeerkust. Wij leren hen, actief, hoe vroeger de visserij op de Zuiderzee werkte. En, als het enigszins kan, dan verplaatsen we ons ook nog eens alleen gebruik makend van de zeilen van de jol.

Natuurlijk willen we ook andere geïnteresseerden graag kennis laten maken met de zeilende visserij. Als het maar enigszins dan praten we graag honderduit over de schepen die op de Zuiderzee werden gebruikt. Waarom nou net die Staverse jol zo'n bijzonder scheepje is en wat voor materialen er nu en vroeger werden gebruikt.

Wilt u ons ondersteunen?

 

Meldt u aan als donateur!

 

Stuur een mail met uw gegevens naar onze stichting door hier te klikken.

 

Uw bijdrage kunt u overmaken op nummer:

 

NL88RABO0345283260

t.n.v. Stichting De Staverse jol
Sylspaed 73
8711 EC Workum